Fysiotherapie Violette

'Een vrolijk hart bevordert de genezing'Loop- en ganganalyse

Zowel voor recreanten als wedstrijdsporters is het mogelijk om bij ons een loopstijlanalyse te laten maken. Aan de hand van deze analyse worden bijzonderheden in het looppatroon geconstateerd en worden er oefeningen en tips meegegeven om de looptechniek te verbeteren. Hierdoor kunnen blessures voorkomen worden of kunnen bestaande blessures eerder herstellen. Ook draagt een beter looppatroon bij aan snellere looptijden.

Hardlopen is een hele praktische sport. Wat je nodig heb is een stel goede hardloopschoenen en in principe kun je dan overal en op ieder tijdstip met je training beginnen. Hoewel over het algemeen aangenomen wordt dat hardlopen een eenvoudige beweging is, zit de hardloopbeweging toch complexer in elkaar dan je zou denken. Met hardlopen gebruik je veel verschillende gewrichten en spiergroepen die ieder een eigen functie hebben in het loopproces. Bij het lopen met een verkeerde loopstijl kunnen bepaalde gewrichten of spieren overbelast raken, waardoor er blessures ontstaan. Ook kan een verkeerde loopstijl veel extra energie kosten waardoor je langzamer loopt of het minder lang kan volhouden.

De loopstijlanalyse bestaat uit 2 sessies. De eerste sessie zal beginnen met een kort gesprek, waarin we bespreken wat voor type hardloper je bent. Loop je bijvoorbeeld voornamelijk op de weg of juist in het bos, ben je een wedstrijdsporter of een recreant? Ook gaan we in op je blessuregeschiedenis.  Verder wordt tijdens dit gesprek het slijtpatroon van de hardloopschoenen bekeken. Hierna wordt de stand van de voeten en de enkels bekeken met behulp van een podoscoop en vervolgens wordt er een video-opname gemaakt van het hardlopen.

Tijdens de vervolgafspraak zal de, inmiddels geanalyseerde, video-opname met je besproken worden. Aan de hand hiervan worden aanbevelingen gedaan en waar nodig oefeningen meegegeven zodat je zelf concreet aan de slag kan gaan met het verbeteren van je loopstijl.